Sosyal İzolasyon Şeması

  • Adres:

    Zeytinlik Mahallesi Türkçü Sokak No: 16 Ferah Palas Apartmanı, D:Kat:2 Daire 5, 34140 Bakırköy/İstanbul

  • İletişim:

    Telefon: 0533 527 09 97
    E-Posta: info@sinemyaprak.com

Sosyal İzolasyon Şeması

Uyumsuz ve Farklı Hissetme Şeması : Sosyal İzolasyon

Sosyal İzolasyon Şemasındaki kişi kendini gruplara ait hissedememesiyle ,onlardan farklı olduğuna dair inançlarıyla ,istenmeyen biriymiş gibi hissetmesiyle 'yalnız' hisseden 'farklı' hisseden kişidir..

Sosyal ortamdaki kalabalıklardan rahatsızlık duyarak bir an önce ortamdan uzaklaşmayı hatta bazen hiç katılmamayı tercih ederler.Kendi yolunun diğer insanlardan ayrı bir yol olduğunu düşünürler.Bedensel olarak çekici olmadıklarını,ya çok şişman ya çok zayıf,kısa,sivilceli oluklarını düşünürler.Toplumdan kopukluk hissi ile dışlanmış hisseder ve bu da kişiyi giderek yalnızlaştırır.Etraftakiler sürekli kendisini izliyormuş gibi hep kendi hareketlerine ve konuşmalarına odaklanır.Rahat davranamaz,başkalarının düşüncelerini olduğundan fazla önemser.

Bir yandan da ailesinin utanılacak yanlarının olduğu inancını taşıığı için onların kusurlarını örtmek adına statü ,entellektüel gelişmişlik,maddi güç anlamında kendini geliştirmek için çok zaman harcarlar.Aileleri hakkında arkadaşlarının fikir sahibi olmalarını pek istemezler.

Eğer Kusurluluk Şeması da eşlik ediyorsa kişi ciddi anlamda bu çıkmazda kaybolabilir.Bu iki şemanın bir arada var olması kişinin kendini diğer insanlardan aşağıda,kusurlu,yeteneksiz hissetmesine yol açar.İilişki kurması ve sürdürmesi çok zordur.

Kökenleri olumsuz çocukluk ve ergenlik çağı deneymilerine dayanmaktadır.

Çocukken öğrenme güçlüğü,görme bozukluğu,obezite gibi kusurlu hisettiren yanlarından dolayı akran zorbalığına uğramış olabilir,dalga geçilmiş olabilir.

Babanın memur olması nedeniyle sürekli şehir değiştirmiş ve gruplara sonradan dahil olmuş olabilir.

Çocukken pasif olabilir,taleplerini saklayan,fikirlerini göstermeyen,üretmeyen bir çocukluk geçirmiş olabilir.

Anne baba bulunduğu sosyal gruptan daha farklı olabilir.

Bazı anne babalar çocuklarının nasıl gözüktüğünü nasıl konuştuğunu,başarılarını.arkadaşlıklarını çok eleştirirler.Eleştirilme korkusu çocuğun yakın ilişkilerden kaçmasına sebep olmuş olabilir.

Sosyal Ortamlardan Kaçınma En Temel Başaçıkma Mekanizmasıdır.

Bazıları ise sosyal kaygısını ve farklı hissetmenin yarattığı üzüntüyü çok başarılı olarak,çok şık giyinerek,havalı gözükerek kapatmaya çalışabilir.Kendini kanıtlamaya,insan kazanmaya,popüler olmaya çalışmak için çok enerji harcar.Bu aşırı telafi etme durumudur ve kişi içerideki farklı ve yalnız çocuğun duygularını ancak bu şekilde kapatabileceğine inanır.

Bu şemaya teslim olan kişiler çok sosyal ve popüler kişiler ile arkadaşlık yapmak isterler.Bir yandan onlarla kendini çok fazla kıyaslarlar.Teslim olmak şemanın sürmesine neden olan diğer bir başaçıkma mekanizmasıdır.

Terapide genellikle Kusurluluk Şemasının tedavisine benzer bir şekilde alışırız.Özellikle Kusurluluk şemasının da eklendiği durumlarda terapiye başvururlar.

Kaçınılan durumlar üzerine çalışmak,kusurlu hisettiği taraflarının gerçekliğini fark etmek,çocukluktaki deneyimleri fark etmek ve onarmak,yeni davranış biçimleri geliştirmek,başa çıkma kartları hazırlamak gibi teknikler ile tedaviye devam edebilmekteyiz.

Uzm.Psk.Sinem Yaprak